Kuriozitete

Tre hapa për të kapërcyer frikën nga dentisti

Stomatologu mund të jetë frika dhe tmerri për shumë fëmijë të vegjël, por ka edhe shumë të rritur që vazhdojnë të “mpihen” para derës së zyrës dentare.

Ose ju i përkisni kategorisë së atyre që e konsiderojnë vizitën tek dentisti një përvojë të pakëndshme, por të menaxhueshme, ose atë ku edhe mundësia e emërimit të tyre tek dentisti shkakton stres intensiv deri në atë pikë saqë përfundimisht i bën ata të shmangin atë të nevojshme për gojën, dhe jo vetëm, procesi shëndetësor, ka mënyra për t’u marrë me të siç zbulohet nga studiuesit e Universitetit të Harvardit.

Parandalimi dhe lidhja e gojës me trupin

Mënyra më e mirë për të shmangur procedurat e ndërlikuara dentare dhe dhimbjen që mund të shkaktojnë është të vizitoni rregullisht dentistin tuaj, pasi ai është personi që mund t’ju ndihmojë të menaxhoni shëndetin tuaj oral si pjesë e shëndetit të përgjithshëm, si goja është porta për në trup. Për shembull, njerëzit me diabet të tipit 2 kanë më shumë gjasa të kenë periodontit, me studimet shkencore që tregojnë se kontrolli i mirë i diabetit mund të kontribuojë në shëndetin më të mirë të mishrave të dhëmbëve dhe kockave, dhe anasjelltas.

Menaxhimi i dhimbjes

Shumë njerëz kanë frikë nga dentisti për shkak të dhimbjes që ata mendojnë se do të ndiejnë. E vërteta është se ka shumë mënyra për të menaxhuar një gjendje të tillë si gjatë ashtu edhe pas trajtimit dentar, me shumicën e dentistëve që përdorin anestetikë lokalë për të zvogëluar apo edhe eliminuar dhimbjen. Lidhur me gjendjen e mëvonshme, dhe në varësi të llojit të procedurës dentare të ndjekur, specialisti rekomandon një ose më shumë nga opsionet e mëposhtme për të minimizuar dhimbjen dhe ënjtjen: akull, shpëlarës goje me tretësira të veçanta, medikamente për trajtimin e dhimbjeve (p.sh. ibuprofen ose acetaminofen) ose specifik mjekim (p.sh. antibiotikë). Këto udhëzime janë shumë të rëndësishme për kohën e rimëkëmbjes dhe rrjedhën e mirë.

Menaxhimi i stresit

Para se të përdorni ilaçet e stresit para se të shkoni tek dentisti, është e këshillueshme që të eksploroni opsionet natyrore në dispozicion. Ushtrimet relaksuese, të tilla si përqendrimi dhe frymëmarrja dhe meditimi, mund të ulin rrahjet e zemrës dhe t’ju qetësojnë. Shumë njerëz zgjedhin të sjellin një sërë gjërash me vete për t’i shpërqendruar ata ndërsa janë në karrigen dentare, të tilla si kufje muzikore dhe video ose një top. Gjithashtu, disa preferojnë të shoqërohen nga një mik apo anëtar i familjes dhe të tjerët përdorin këshilla të terapisë njohëse të sjelljes për të ndryshuar mendimet e tyre negative.

Në raste shumë të rënda, disa njerëz zgjedhin zgjidhjen e barnave anksiolitike para takimit me dentistin. Sidoqoftë, kjo është zgjedhja e fundit dhe shumicën e kohës e rekomanduar, e cila gjithmonë duhet të bëhet nën dijeninë dhe mbikëqyrjen e dentistit dhe mjekut të përgjithshëm.

Si përfundim, do të ishte mirë të flisni me dentistin tuaj për çdo shqetësim që keni në lidhje me procedurën dhe ai, pasi të ketë shqyrtuar me kujdes historinë tuaj mjekësore, do t’ju ​​bëjë disa sugjerime të sigurta, duke marrë parasysh shëndetin tuaj të përgjithshëm. Në çdo rast, gjëja më e mirë që mund të bëni është të vizitoni dentistin rregullisht, edhe nëse nuk keni ndonjë shqetësim, në mënyrë që të shmangni përvojat e dhimbshme dhe procedurat e komplikuara dhe të kushtueshme./abcnews.al

Plot Shnetë

Plot Shnetë

Komento

Kliko këtu për të komentuar