Histori Kulturë

‘Thërret Prizreni mori Shkodër’: Ky është autori dhe teksti i parë i këngës

Autori i këngës ‘Thërret Prizreni mori Shkodër’, është Sylë Bajrami nga Drenasi. Këngën për herë të parë e ka kënduar Rrahman Pagarusha nga Suhareka.

Kënga ‘Thërret Prizreni mori Shkodër’ është simbol i bashkimit të shqiptarëve anembanë trojeve tona dhe jo vetëm. Ajo ka pompuar gjakun e trimave nëpër vena që të nisën në luftë e të bashkojnë trojet shqiptare.

Nuk ka aheng e festë të mundshme të shqiptarëve që nuk këndohet kjo këngë dhe nuk është këngëtar ai që nuk e di këtë këngë.

Vargu i parë i këngës është edhe titulli i saj, ‘Thërret Prizreni mori Shkodër’.

Por kush e shkroi e kush e bëri melodinë e kësaj kënge? Rrallë kush e di.

Personi i parë që e ka kënduar këtë këngë është Rrahman Pagarusha, i cili në një intervistë të mëparshme ka treguar edhe historinë e kësaj kënge.

Rrahmani është rapsod i njohur në trevën e Suharekës, i cili këngën e ka përpunuar dhe ia ka bërë melodinë, ndërsa autori i parë i kësaj kënge është Sylë Bajrami.

Sylë Bajrami është nga fshati Kishnarekë e Komunës së Drenasit i cili aktualisht jeton dhe vepron në Gjermani.

Teksti besohet se është shkruar në Rab të Kroacisë në vitin 1991, në muajin shkurt.

Tekstin e këngës ‘Thrret Prizereni mori Shkodër’ që sot e dëgjojmë është i përpunuar dhe teksti origjinal ka disa ndryshime.

Më poshtë keni tesktin origjinal të shkruar nga Sylë Bajrami. /gazetametro/

THËRRET PRIZRENI MORI SHKODËR
Thërret Prizreni mori Shkodër
hajde rrimë se te kam motër.
Merre Durrësin e Tiranën
se ne kështu e gëzojmë nanën.
Une i thërras Pejë e Gjakovë
Drenicë ,Llap edhe Rugove.
Vjen Deçani e Mitrovica
Kaqaniku e Kamenica
vjen Gjilani e vjen Prishtina
Ferizaj vjen edhe Klina
në këtë Kala së bashku të rrina.
Kur të vini mos harroni
edhe Krujën këtu t’a ftoni.
Çoni lajm edhe në Gjirokastër
në Tepelenë e në Mallakastër,
Mat , Mirditë, Kukesin me e thirr
thirre Korçën me rrethinë.
E thërrasTetovën e Gostivarin
thërras Ulqinin e Tivarin.
Kam thirrë Plavën me Gucinë
Hotin , Grudën e gjithë Malesinë.
E thërras Dibrën, Ohrin , Strugën
merre Matin e merre Pukën.
Manastiri me ka çue fjalë
gjithesesi une kam me dalë
se për Korçë malli më ka marrë.
Shkupi një haber ma çet
se a vjen se din as vet,
veç një besë më ka thanë e ki
herë do kur tek ju do të vij.
Bujanovcin e Preshevën
i kam thirrë bashkë me Çamerinë
fjalë e besë mi kanë dhanë
se ate dite këtu do të vijnë.
Kah të vini dorë për dorë
mos harroni e ktheni në Vlorë.
Vlores çomnja një porosi
n’jat flamur do t’a merr në gji.
Të gjithë vllezër edhe motra
eni këtu po n’a thërret VOTRA:
Një kurorë bashkë t’a qëndisim,
n’jat Flamur këtu t’a ngrisim,
të ndëgjojnë mbret e krajli
se u ba bashkë- një SHQIPËRI.
s.b”

Plot Shnetë

Plot Shnetë

Komento

Kliko këtu për të komentuar