Lajme

Studiuesit konfirmojnë se si të dekontaminohen dhe ripërdoren maskat gjatë pandemisë COVID-19

Një studim ndërkombëtar që përfshin studiues të Universitetit të Albertës ka zbuluar dy mënyra efektive për të sterilizuar maskat e disponueshme, duke i lejuar ato të ripërdoren nga punonjësit e kujdesit shëndetësor gjatë pandemisë COVID-19 në zona me burime të kufizuara.

Studimi i drejtuar nga Universiteti i Kolorados dhe që përfshin një konsorcium ndërkombëtar studiuesish, u ofron autoriteteve shëndetësore hapa të qartë që mund të përdorin për të sterilizuar në mënyrë të sigurtë dhe me kosto efektive pajisjet mbrojtëse personale (PPE), shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Ka në shumë pjesë të botës që nuk i kanë burimet që kemi ne,” tha David Evans, një anëtar i Institutit të Virologjisë Li Ka Shing të Universitetit të Albertës (SHBA) i cili ishte i përfshirë në studim.

“Pra, nëse ne mund të arrijmë me një strategji që do të ndihmonte në ripërdorimin e sigurt të këtyre materialeve, do të ishte mirë për të gjithë.”

Ekipet hulumtuese testuan dy metoda sterilizimi: Nxehtësia dhe një kombinim i metilenit blu – një përbërës që përdoret zakonisht në vendet e transfuzionit të gjakut për të vrarë patogjenët dhe faktorin e dytë – drita.

Studiuesit u ndanë në dy grupe – një grup virologjik dhe një grup rreth studimeve të maskave.

Grupi i virologjisë testoi metoda për pastrimin e gjashtë llojeve të maskave që ishin kontaminuar me virusin SARS-CoV-2 ose një virus zëvendësues. Maskat varionin nga një maskë e zakonshme pambuku e bërë në shtëpi deri te maska ​​N95 e përdorur zakonisht nga punonjësit e kujdesit shëndetësor në spital. Shkencëtarët në grupin e maskave më pas testuan maskat e sterilizuara për t’u siguruar që ato ruanin cilësitë e tyre mbrojtëse.

Sipas Evans, të dyja metodat e sterilizimit funksionuan njësoj mirë.

“Nxehtësia është një mënyrë mjaft e mirë për të çaktivizuar këto viruse,” tha ai. “Ne zbuluam se pas 15 minutash në 65 gradë Celsius në ajër të lagësht, virusi ishte zhdukur në ajrin e thatë”.

Në disa raste nxehtësia mund të dëmtojë elasticitetin e rripave të maskës, kështu që Evans beson se mund të ketë një avantazh të vogël për përdorimin e metilen blusë me dritë.

Një avantazh i paparashikuar duket të jetë se maskat e trajtuara me metilen blu raportohet se kanë erë “të freskët” – një konsideratë e vogël por e rëndësishme për punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Evans theksoi se praktikat e rrepta laboratorike janë thelbësore për efektivitetin e metodave.

Studimi erdhi në përfundim se:

“Drejtimi i dekontaminimit të pajisjeve mbrojtëse personale (PPE) me: blu metilen dhe dritën çaktivizojnë virusin e rëndë akut të koronavirusit të frymëmarrjes 2 (SARS-CoV-2) në maskat respiratore N95 dhe ato ​​​​mjekësore me ruajtjen e integritetit dhe përshtatjes,” botuar në revistë Infection Control & Hospital Epidemiology.