Lajme

Studim: Terapia e gjeneve rikthen shikimin e humbur pas goditjes në tru

Neuronet nuk rigjenerohen. Truri nganjëherë mund të riformulojë rrugët e tij nervore aq sa të rikthejë disa funksione vizuale pas një goditje në tru, por ky proces është i ngadalshëm, joefikas dhe për disa pacientë, kjo nuk ndodh kurrë.

Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Alexander Chubykin i Universitetit Purdue, një profesor i asociuar i shkencave biologjike në Kolegjin e Shkencës, në bashkëpunim me ekipin e udhëhequr nga Gong Chen në Universitetin Jinan, Kinë, ka zbuluar një mënyrë për të përdorur terapinë gjenike për të kthyer qelizat gliale të trurit në neurone, duke rikthyer funksionin vizual dhe duke ofruar shpresë për një mënyrë për të rivendosur funksionin motorik.

Studiuesit kanë gjetur një mënyrë për të përdorur terapinë e gjeneve për të rikuperuar shikimin e humbur pas një goditjeje tek një mi. Gjetjet e studimit u botuan në revistën ‘Frontiers in Cell and Developmental Biology’.

Shumica e goditjeve ndodhin kur një arterie në tru bllokohet. Rrjedha e gjakut në indet nervore ndalet dhe ato inde zakonisht vdesin. Për shkak të vendndodhjeve të arterieve kryesore në tru, shumë goditje ndikojnë në funksionin motorik. Disa ndikojnë në shikimin, duke bërë që pacientët të humbasin shikimin e tyre ose ta gjejnë atë të komprometuar ose të zvogëluar.

Kjo terapi e re e gjeneve, siç demonstrohet, është më efikase dhe shumë më premtuese, shkruan Hindustantimes, transmeton Klankosova.tv.

“Ne po riprogramojmë drejtpërdrejt qelizat gliale lokale në neurone. Ne nuk kemi pse të implantojmë qeliza të reja, kështu që nuk ka refuzim imunogjenik. Ky proces është më i lehtë për tu bërë sesa terapia me qeliza burimore dhe ka më pak dëme në tru,” tha Chubykin.

“Ne po ndihmojmë trurin të shërohet vetë. Ne mund të shohim që lidhjet midis neuroneve të vjetra dhe neuronet e reja të riprogramuara po rivendosen. Ne mund t’i shikojmë minjtë të marrin shikimin e tyre,” shtoi Chubykin.

Përsosja dhe kuptimi i kësaj teknike mund të çojë në një teknikë të ngjashme që rivendos funksionin motorik.