Shnetë

Studim/ Suplementet e zinkut mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave të infeksioneve të frymëmarrjes

Suplementet e zinkut mund të ndihmojnë në largimin e simptomave të infeksioneve të traktit respirator si kolla, kongjestion dhe dhimbje të fytit, si dhe shkurtojnë kohëzgjatjen e sëmundjes. Infeksionet e traktit respirator përfshijnë ftohjet, gripin, sinusitin, pneumoninë dhe COVID-19.

Megjithatë, studimi i botuar në revistën BMJ Open paralajmëron se cilësia e provave mbi të cilat bazohen këto gjetje është e ndryshueshme dhe nuk është e qartë se cili mund të jetë një formulim ose dozë optimale e kësaj lënde ushqyese.

Studiuesit, duke përfshirë ata nga Universiteti Western Sydney në Australi, vunë në dukje se zinku ka një rol kyç në imunitetin, inflamacionin, dëmtimin e indeve, presionin e gjakut dhe në përgjigjet e indeve ndaj mungesës së oksigjenit.

Ata thanë se ka gjeneruar interes të konsiderueshëm gjatë pandemisë aktuale për parandalimin dhe trajtimin e mundshëm të infeksionit COVID-19.

“Përfitimet marxhinale, specifika e tendosjes, rezistenca ndaj ilaçeve dhe rreziqet e mundshme të medikamenteve të tjera pa recetë dhe me recetë e bëjnë zinkun një alternativë të mundshme ‘natyrore’ për vetë-menaxhimin e infeksioneve jo specifike (infeksioneve të traktit respirator)”, vurën në dukje autorët e studimit.

Rishikimi përfshiu 28 prova klinike që përfshinin 5,446 të rritur, të publikuara në 17 baza të të dhënave kërkimore në anglisht dhe kinezisht deri në gusht 2020. Asnjë nga provat nuk shqyrtoi në mënyrë specifike përdorimin e zinkut për parandalimin ose trajtimin e COVID-19, shkruan Indianexpress, transmeton Klankosova.tv.

Formulimet më të zakonshme të zinkut të përdorura ishin tabletat e ndjekura nga sprej dhe xhel për hundë që përmbajnë kripëra acetate zinku ose glukonate. Dozat ndryshonin ndjeshëm, në varësi të formulimit dhe nëse zinku përdorej për parandalim ose trajtim.

Analiza e bashkuar e rezultateve të 25 sprovave tregoi se krahasuar me placebo-n, tabletat e zinkut ose spreji i hundës parandaluan pesë infeksione të traktit respirator në 100 njerëz në muaj.

Në tre studime, këto efekte ishin më të forta për të frenuar rrezikun e shfaqjes së simptomave më të rënda, si ethet dhe sëmundjet e ngjashme me gripin. Mesatarisht, simptomat u zhdukën dy ditë më herët me përdorimin e një llaku zinku ose një formule të lëngshme të marrë nën gjuhë sesa kur përdorej një placebo.

Gjatë javës së parë të sëmundjes, pjesëmarrësit që përdorën zink me spray nëngjuhësor ose nazal kishin gati dy herë më shumë gjasa për t’u rikuperuar sesa ata që përdorën placebo. Rreth 19 të rritur nga 100 kishin të ngjarë të kishin ende simptoma një javë më vonë nëse nuk përdornin suplemente zinku, thanë studiuesit.

Ndërsa zinku nuk u shoqërua me një lehtësim të ashpërsisë mesatare ditore të simptomave, ai u lidh me një reduktim klinikisht të rëndësishëm në ashpërsinë e simptomave në ditën e 3-të, thanë ata.

Efektet anësore, duke përfshirë të përzierat dhe acarimin e gojës ose të hundës, kishin rreth 40 për qind më shumë gjasa tek ata që përdornin zink, por asnjë efekt anësor serioz nuk u raportua në 25 provat që i monitoruan. Kurse nuk kishte dallime në kohëzgjatjen e sëmundjes midis atyre që përdornin suplemente të zinkut dhe atyre që nuk përdornin, thanë ata.