Lajme Shnetë

Studim/Shëndeti oral mund të ndihmojë të mos përjetoni COVID-19 me simptoma të rënda

Higjiena e mirë dentare mund të jetë një armë kundër COVID-19 të rëndë. Një studim i ri tregon se kujdesi për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve mund të ulë rrezikun e infeksionit serioz, veçanërisht nëse keni sëmundje të zemrës.

Hulumtimet e mëparshme kanë gjetur një lidhje midis higjienës së dobët të gojës dhe rritjes së inflamacionit dhe sëmundjeve të zemrës, dhe ashpërsia e COVID-19 gjithashtu është lidhur me një përgjigje inflamatore, vunë në dukje autorët e studimit.

“Indet gojore mund të veprojnë si një rezervuar për COVID-19, duke zhvilluar një ngarkesë të lartë virale në zgavrën me gojë. Prandaj, ne rekomanduam mirëmbajtjen e shëndetit oral dhe përmirësimin e masave të higjienës orale, veçanërisht gjatë infeksionit me COVID-19,” tha drejtuesi i studimit autori Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, transmeton Klankosova.tv

Për të vlerësuar lidhjen midis shëndetit oral dhe ashpërsisë së COVID-19, studiuesit shikuan 86 pacientë egjiptianë me sëmundje të zemrës me një test të konfirmuar pozitiv të PCR COVID-19.

Informacioni u mblodh përmes pyetësorëve dhe të dhënave mjekësore, duke përfshirë nivelet e proteinave C-reaktive, ose CRP, të cilat zbulojnë nëse ka inflamacion në trup.

Autorët zbuluan se shëndeti i dobët oral ishte i lidhur me COVID-19 më të rëndë dhe shërim më të gjatë nga sëmundja.