Lajme

Sa i rrezikshëm është për fëmijët varianti Delta?

Sipas një studimi britanik, varianti “Delta” nuk shkakton simptoma të rënda të fëmijët në krahasim me variantet e tjera. I njëjti ekip kërkimor nxori në pah në fillim të këtij viti se varianti ‘Alpha (‘ Britanik ‘) nuk shkakton simptoma të rënda fëmijët në krahasim me variantin origjinal’ Kinez.

Tani të dhënat e reja tregojnë se Delta dhe Alpha kanë të njëjtin ndikim te fëmijët. Studiuesit në King’s College London, krahasuan dy grupe studentësh, 694 fëmijë të moshës pesë deri në 17 vjeç që kishin infektuar me Alpha dhe 706 fëmijë të së njëjtës moshë që ishin infektuar me Delta.

Fëmijët e infektuar me Delta kishin simptoma (të tilla si ethe dhe dhimbje koke), por në të dy grupet pak fëmijë kishin nevojë për shtrim në spital. Në të dy ekipet Delta dhe Alpha, rreth gjysma e fëmijëve ishin të sëmurë deri në pesë ditë.

“Të dhënat tona tregojnë se simptomat e Covid-19 për shkak të variantit Delta tek fëmijët janë gjerësisht të ngjashme me ato të Covid-19 për shkak të varianteve të tjera,” thanë studiuesit.

Një përfundim i ngjashëm është vërtetuar edhe nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), drejtori i së cilës, Dr. Rochelle Valensky, deklaroi se “megjithëse ne kemi regjistruar shumë raste me Covid te fëmijëve, ata nuk zhvillojnë simptoma të rënda./abcnews