Shnetë

Pse është e rrezikshme futja e gishtit në hundë?

Futja e gishtave në hundë është një gjë krejt normale, e natyrshme – por ka kufij se sa larg duhet të “futesh aty”.

Në një video të re në YouTube, Justin Cottle, Drejtor Laboratori në Institutin e Anatomisë Njerëzore, ofron një guidë në zgavrën e hundës dhe shpjegon saktësisht se pse na del gjak nga hunda.

“Hunda është e butë dhe e hollë, por megjithatë e fortë dhe e ngurtë. Kjo sepse është bërë nga kërci – veçanërisht, kërci hialin”, thotë Cottle. Arsyeja kryesore për hundën e bërë nga kërci dhe jo kocka është se kjo i mundëson asaj të deformohet nën presion, duke zvogëluar rrezikun e lëndimit – marr parasysh se sa ajo del në pah të fytyrës. Ai shpjegon gjithashtu se kërci hialin mund të gjendet në të gjithë trupin, pasi është i mirë për zvogëlimin e fërkimit midis nyjeve. Në rastin e hundëve tona, ai reduktim i fërkimit është i dobishëm duke pasur parasysh sasinë e rrjedhës së ajrit.

Cottle sqaron me hollësi se çfarë po ndodh brenda hundës kur na del gjak nga aty – e njohur edhe si epistaksi – dhe shpjegon se ka dy lloje: anteriore, ku gjakderdhja po ndodh në pjesën e përparme të hundës (këto llogariten për rreth 90 përqind të gjakderdhjes nga hunda), dhe të pasme, që po ndodh pas hundës, dhe që mund të çojë në gëlltitje të gjakut.

Dhe mënyra e thjeshtë për të marrë epistaksis anteriore? Duke e ngucur hundën tuaj.

“Është normale ta “pastrosh” hundën”, thotë ai, “të zgjedhësh ato pjesë të thara të mukusit që përmbajnë papastërti dhe të gjitha llojet e gjërave të tjera … Por duhet të jeni të kujdesshëm, sepse nëse e bëni shumë agresivisht, nëse e gërvishtni shumë, mund t’i këputësh ato enë gjaku dhe pastaj fillon të rrjedhë gjak”, sqaron ai.