Mjekësi Alternative

Pse është e rëndësishme që fëmijët me astmë të hanë peshk yndyror

Gjetjet e fundit mbi efektet pozitive të dietës mesdhetare dhe veçanërisht peshqit yndyror në astmën pediatrike mund të mos jenë të mjaftueshme për të bindur fëmijët e vështirë dhe përzgjedhës të ushqimit për të ndryshuar zakonet e tyre. Por sigurisht që ato shërbejnë si një nxitje shtesë për prindërit e tyre që të përpiqen të përmirësojnë ushqimet e tyre.

Një dietë e shëndetshme që përfshin dy vakte peshku në javë mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të mushkërive dhe zvogëlimin e bronkitit tek fëmijët me astmë, sipas një studimi australiantë Universitetit La Trobe në Melburn botuar në Journal of Human Nutrition and Dietetics. Hulumtimi përfshiu 64 fëmijë të moshës 5-12 vjeç të cilët kishin astmë të lehtë dhe jetonin në Greqi, të cilët ata i ndanë në dy grupe. Një grup vazhdoi të hante dietën normale mesdhetare greke dhe tjetri përfshinte dy vakte peshku yndyror (të paktën 150 gramë) në ditë për gjashtë muaj si pjesë e dietës mesdhetare. Pyetësorët përfunduan vlerësimin nëse dieta, kontrolli i astmës dhe stërvitja u ndoqën siç duhet.

Në fund të gjashtë muajve dhe pas rregullimit për faktorë të tillë si mosha, indeksi i masës trupore dhe stërvitja e rregullt, ekipi zbuloi se shtimi i peshkut yndyror në dietë rezultoi në ulje të konsiderueshme të inflamacionit bronkial, të matur si oksid nitrik i nxjerrë (FeNO). Ka pasur gjithashtu një reduktim më të madh (edhe pse jo statistikisht të rëndësishëm) në përdorimin e drogës nga fëmijët që hanin një dietë mesdhetare të lartë në peshk yndyror, gjë që autorët besojnë se justifikon eksplorimin e mëtejshëm.

“Në dijeninë tonë, ky është studimi i parë klinik për të hetuar efektin e marrjes së lartë të acideve yndyrore omega-3 të shtuar në dietën mesdhetare të fëmijëve me astmë të butë,” përfunduan studiuesit, shumë prej të cilëve ishin grekë. Pak studime kanë ekzaminuar efektin e peshkut yndyror në astmë, dhe studimi aktual shton të dhënat ekzistuese. “Gjetjet tona sugjerojnë se një dietë mesdhetare e plotësuar me peshk yndyror mund të jetë një strategji e mundshme jo-farmakologjike për të luftuar inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes”, tha studiuesja kryesore Maria Papamichael nga Universiteti i La Trobe. Acidet yndyrore omega-3, të cilat kanë veti anti-inflamatore, “shpjegoi ai. “Studimi ynë tregon se ngrënia e peshkut vetëm dy herë në javë mund të zvogëlojë ndjeshëm inflamacionin e mushkërive tek fëmijët me astmë. luajnë një rol në zvogëlimin e ndërmjetësve inflamatorë në zhvillimin e sëmundja duke ndryshuar ekuilibrin e acideve yndyrore omega-3 dhe 6, shtoi ai.

Astma pediatrike është çrregullimi më i zakonshëm i frymëmarrjes në të gjithë botën, shkruajnë autorët dhe vlerësimet nga Iniciativa Globale e Astmës sugjerojnë se deri në vitin 2025 do të ketë 100 milion njerëz shtesë me astmë në planet. “Astma është sëmundja më e zakonshme e frymëmarrjes tek të rinjtë dhe një nga arsyet kryesore të shtrimit në spital të fëmijëve dhe vizitave urgjente”, tha Profesor Bircan Erbas, një specialist i astmës dhe alergjisë në Shkollën e Psikologjisë dhe Shëndetit Publik të La Trobe, i cili mbikëqyri studimin. “Fatkeqësisht, shkalla e astmës në mbarë botën mbetet e lartë. Imshtë e domosdoshme që të identifikojmë trajtime të reja që mund të përdorim së bashku me ilaçet konvencionale të astmës,” tha ai.

Astma është shkaktuar nga faktorë gjenetikë dhe mjedisorë dhe kërkimet kanë fajësuar pirjen e duhanit, ndotjen, flokët e kafshëve shtëpiake, marimangat e pluhurit të shtëpisë, mykun dhe dietën. Sipas studimeve të mëparshme, dietat me shumë yndyrë, ushqime të përpunuara, sheqer dhe kripë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të astmës tek fëmijët dhe adoleshentët. Në të kundërt, hulumtime të tjera kanë gjetur se astma është më pak e zakonshme në zonat ku njerëzit zakonisht kanë një dietë mesdhetare të pasur me perime, fruta, peshk, drithëra të papërpunuara, bukë, bishtajore dhe vaj ulliri dhe të ulët në mish dhe produkte të qumështit. Ekipi tha se gjetjet e tyre kanë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin publik sepse është relativisht e lehtë dhe e lirë të ndryshojmë zakonet tona të të ngrënit në situata “të jetës reale”. “Miratimi i një diete tradicionale mesdhetare të pasur me ushqime bimore dhe peshk yndyror mund të jetë një mënyrë e lehtë, e sigurt dhe efektive për të zvogëluar simptomat e astmës tek fëmijët,” tha Aikaterini Itsiopoulou, një nga autorët e studimit./abcnews/

Plot Shnetë

Plot Shnetë

Komento

Kliko këtu për të komentuar