Shnetë

Pse adoleshentët luftojnë për të kontrolluar peshën e tyre?

Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, rreth 20% e adoleshentëve të moshës 12-19 vjeç janë obezë në Shtetet e Bashkuara. Obeziteti i adoleshentëve është fatkeqësisht një fatkeqësi globale. Adoleshentët obezë kanë më shumë gjasa të kenë prediabet , një gjendje në të cilën nivelet e glukozës në gjak tregojnë një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit. Ata gjithashtu mund të kenë përqindje më të larta të problemeve të kockave dhe nyjeve, apnea e gjumit, probleme sociale dhe psikologjike dhe një shans më të lartë për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare, të tilla si kolesteroli i lartë ose presioni i lartë i gjakut.

Pas një studimi 12-vjeçar të botuar në International Journal of Obesity, u zbulua se kur djemtë dhe vajzat arrijnë adoleshencën, ka një reduktim të shpejtë të numrit të kalorive që djegin kur janë në pushim. Ky zbulim bie në kundërshtim me pritjet e rritjes së djegies së kalorive gjatë adoleshencës dhe mund të shpjegojë pse shumë të rinj bëhen obezë në këtë fazë të jetës së tyre.

Terry Wilkin, një profesor i endokrinologjisë dhe metabolizmit në Universitetin e Exeter në Mbretërinë e Bashkuar, dhe kolegët e tij zbuluan se 15-vjeçarët djegën 400-500 më pak kalori në ditë-një ulje prej 25%-në pushim sesa kur ishte 10 vjeç. vjeç Sidoqoftë, ka pasur një rritje të djegies së kalorive nga mosha 16 vjeç e tutje. Një gjetje tjetër kryesore e studimit ishte se fëmijët ushtrojnë më pak gjatë adoleshencës, gjë që gjithashtu shton kalori shtesë dhe mund të kontribuojë në trashje. Reduktimi i aktivitetit fizik është veçanërisht i rëndësishëm tek vajzat (rreth 1/3) nga mosha 7-16 vjeç.

“Obeziteti i fëmijërisë dhe diabeti janë një nga sfidat më të mëdha shëndetësore të kohës sonë”, thotë Wilkin.

Kaloritë shpenzohen ose përmes aktivitetit fizik ose përmes proceseve natyrore të trupit si të menduarit, mbajtja e gjakut të ngrohtë dhe funksioni i zemrës, mëlçisë dhe veshkave, procese që djegin rreth 1,600 kalori në ditë gjatë adoleshencës. Dikush mund të presë që numri i kalorive të djegura të rritet me madhësinë e trupit. Në të kundërt, ekipi kërkimor vuri në dukje një reduktim të kalorive të djegura gjatë adoleshencës nga mosha 10 vjeç e tutje, shumë për habinë e studiuesve, duke pasur parasysh se adoleshenca është një periudhë e rritjes së shpejtë dhe për këtë arsye, në teori, përdoret më shumë kalori.

Hulumtimet e mëparshme nga Prof. Wilkin kanë treguar se fëmijët kanë më shumë gjasa të fitojnë peshë gjatë dy fazave të zhvillimit, një herë në fëmijëri dhe përsëri në adoleshencë. Ndërsa ajo e fëmijërisë mund të jetë për shkak të vendimeve dietike të prindërve dhe zgjedhjes së stilit të jetës, shpjegimi për adoleshencën nuk ka qenë i mundur deri më tani. “Mund të jetë sepse ne jemi rritur duke u përpjekur të ruajmë kaloritë për të siguruar që kemi mjaftueshëm për të mbështetur ndryshimet trupore gjatë adoleshencës. “Por në adoleshencë kemi mjaft kalori çdo ditë dhe zvogëlimi i djegieve do të thotë shtim i tepërt i peshës”, vëren profesori.