Këshilla Mjekësore Shnetë

Pijet dietale rrisin nivelin e sheqerit në gjak

Shumë prej nesh i drejtohen pijeve dietale për të shmangur marrjen e kalorive dhe për të mbështetur dietën tonë. Sidoqoftë, sipas hulumtimeve, kjo nuk është shumë e dobishme për shëndetin. Shkencëtarët thonë se konsumimi i 2 gotave pije dietale në ditë dyfishon rrezikun e diabetit, transmeton Plot Shnetë.

Në një studim të 2,874 të rriturve në Institutin Karolinska në Suedi, u zbulua se pijet me sheqer dhe pa sheqer rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2 me 2.4 herë. Nëse konsumoni pesë ose më shumë pije pa sheqer, ky rrezik rritet 4.5 herë. Pra, nuk ka asnjë ndryshim midis pijeve me sheqer dhe pijeve dietale. Sipas hulumtimit të kryer në bazë të mililitrit, 200 ml pije të gazuara të konsumuara çdo ditë, qoftë dietë apo jo, rrit rrezikun e diabetit të tipit 2 me 21 përqind, shkruan Yeni Safak.

Studiuesi Josefin Löfvenborg tha se pijet dietike mund të shkaktojnë një rritje të oreksit, “ëmbëlsuesit artificialë mund të shkaktojnë reaksione kimike me bakteret në zorrë, të cilat mund ta bëjnë trupin më pak të aftë të tolerojë glukozën. Përveç kësaj, këto ëmbëlsues artificial mund të prishin ekuilibrin e mikrobeve të mira dhe të këqija në zorrë. Prandaj, mos konsumoni pije të gazuara ”, tha ai./Plot Shnetë/