Lajme Shnetë

Pesë vaksinat anti-COVID të zbuluara deri tani: dallimet dhe efikasiteti

Vaksinat anti-COVID u janë shpërndarë më shumë se tetë milionë njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar që nga fillimi i muajit dhjetor.

Që atëherë, dy lloje të tjera të vaksinave janë miratuar për shpërndarje masive në të gjithë vendin, me dy të tjera që pritet të mbërrijnë së shpejti.

Tutje, do t’i krahasojmë të pesë vaksinat anti-COVID, duke përfshirë dy që nuk janë shumë larg hyrjes në qarkullim, shkruan Express.co.uk.

Pfizer / BioNTech

Lloji i vaksinës: Vaksinë e ARN-së. Dërgon udhëzime të koduara në sistemin imunitar se si të prodhojmë antigjene për virusin.

Efektiviteti: 95 për qind efektiv pas të dyja dozave.

Miratimi: Miratuar për shpërndarje masive në Mbretërinë e Bashkuar, BE dhe SHBA.

Dorëzimi: Mbretëria e Bashkuar kërkoi 40 milionë doza të vaksinës Pfizer që pritet të prodhojë dy miliardë doza për botën.

Vendndodhja: Vaksinat prodhohen në Belgjikë dhe dërgohen në Mbretërinë e Bashkuar.

Universiteti i Oksfordit / AstraZeneca

Lloji i vaksinës: Vaksinë vektoriale virale. Përshtat një virus të ftohjes së zakonshme, për ta bërë të duket e ngjashme me coronavirusin.

Efektiviteti: Më shumë se 90 për qind efektive pas të dy dozave.

Miratimi: Miratuar për shpërndarje masive në Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Evropian.

Dorëzimi: Mbretëria e Bashkuar kërkoi 100 milionë doza të vaksinës Oxford. AstraZeneca pret që të bëjë 25 milionë doza deri në fund të marsit.

Vendndodhja: Fabrika prodhuese në Belgjikë dhe Gjermani, me të tjera në Mbretërinë e Bashkuar.

Moderna

Lloji i vaksinës: Vaksinë e ARN-së. Dërgon udhëzime të koduara në sistemin imunitar se si të prodhojmë antigjene për virusin.

Efektiviteti: 94 për qind efektive pas të dyja dozave.

Miratimi: Miratuar për shpërndarje masive në MB, BE dhe SHBA.

Dorëzimi: Mbretëria e Bashkuar kërkoi 17 milionë doza të vaksinës Moderna, me dozat e para që mbërritën në mars.

Vendndodhja: Moderna është një kompani me bazë në SHBA, me fabrika prodhuese në Zvicër dhe SHBA.

Novavax

Lloji i vaksinës: Vaksinë e nën njësisë së proteinave. Përmban mesazhe të koduara nga qelizat e molës që rrit përgjigjen imune.

Efektiviteti: 89 për qind efektiv pas të dyja dozave.

Miratimi: Provat e fazës së tretë përfunduan, por nuk janë aprovuar ende për shpërndarje masive.

Dorëzimi: Mbretëria e Bashkuar kërkoi 60 milionë doza të vaksinës Novavax.

Vendndodhja: Nëse miratohet, vaksina do të prodhohet në MB.

Johnson & Johnson

Lloji i vaksinës: Vaksinë vektoriale virale. Përshtat një virus të ftohjes së zakonshme për ta bërë atë të duket i ngjashëm me coronavirusin.

Efektiviteti: 85 për qind efektiv kundër sëmundjes serioze pas një doze të vetme.

Miratimi: Provat e fazës së tretë përfunduan, por nuk janë aprovuar ende për shpërndarje masive.

Dorëzimi: Mbretëria e Bashkuar kërkoi 30 milionë doza të vaksinës Johnson & Johnson.

Vendndodhja: Nëse miratohet, vaksina do të prodhohet në SHBA. /Telegrafi/