Lajme

Ndryshimi midis vaksinave përforcuese të COVID-19 dhe dozës së tretë të dëshiruar

Për momentin, vetëm grupe të caktuara që morën vaksinën Pfizer/BioNTech kanë të drejtë të marrin një dozë përforcuese.

Një dozë vaksine përforcuese është për individët që tashmë kanë krijuar imunitet ndaj COVID-19 nga vaksinimi, por mbrojtja e të cilëve mund të jetë zbehur me kalimin e kohës, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Nga ana tjetër, një dozë shtesë vaksine ka për qëllim të ndihmojë individët me imunitet të kompromentuar të krijojnë mbrojtje adekuate nga COVID-19.

Tanimë janë tema tabu dhe të shpeshta që fliten me nocione si dozë “përforcuese” dhe “shtesë” në mënyrë të ndërsjellë. Megjithatë, ato nënkuptojnë dy gjëra të ndryshme.

“Dozat e vaksinimit mund të përshkruhen si pjesë e serisë kryesore ose një dozë përforcuese”, tha për Verywell Dr. Richard Martinello, specialist i sëmundjeve infektive të Yale Medicine.

“Qëllimi i serisë kryesore është të nxisë sistemin imunitar për të zhvilluar imunitetin kundër patogjenit të synuar, ndërsa qëllimi i dozës përforcuese është të forcojë imunitetin tashmë ekzistues për të siguruar mbrojtje të vazhdueshme kundër patogjenit.”

Për individët të cilët nuk janë të kompromentuar me imunitet, dy doza të vaksinave Pfizer/BioNTech dhe Moderna dhe njëra nga vaksinat Johnson & Johnson janë të mjaftueshme për t’u dhënë atyre imunizim nga COVID-i. Meqenëse mbrojtja e tyre kundër infeksionit zbehet me kalimin e kohës, atëherë mund të rekomandohen doza “përforcuese”.

Sidoqoftë, individët e moderuar deri në imunitet të dobët e të rëndë nuk mund të ndërtojnë të njëjtin nivel imuniteti me një ose dy doza vaksine COVID-19. Kjo do të thotë se një dozë “shtesë” është e nevojshme për t’i ndihmuar ata të krijojnë mbrojtje adekuate.

“Për ata që janë shumë të dobët me imunitet, të cilëve iu rekomandua të merrnin një dozë shtesë të vaksinës ARNm disa muaj më parë,” dozë shtesë “është fraza e saktë pasi kjo u rekomandua për të siguruar që ata të zhvillojnë imunitet, (i cili) është pjesë e serisë kryesore,” thotë Dr. Martinello.

“Për njerëzit me sistem imunitar të komprometuar, një dozë e tretë (e vaksinave të ARNm) është rekomanduar për disa muaj dhe kjo dozë mund të jepet edhe pas një muaji nga marrja e dozës së dytë,” tha Dr. David Dowdy, epidemiolog në Johns Hopkins Bloomberg, për Verywell.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), filluan të rekomandojnë doza përforcuese të vaksinës Pfizer/BioNTech COVID-19 për popullata të caktuara në fund të muajit shtatorit.

Marrësit e vaksinave Moderna dhe Johnson & Johnson nuk kanë ende të drejtë për një dozë përforcuese.