Lajme

Kur do të arrijnë vaksinat kundër gripit sezonal në Kosovë, flasin nga Ministria e Shëndetësisë

Vaksina kundër gripit sezonal do të arrijë në fund të muajit tetor në Kosovë. Ministria e Shëndetësisë i ka blerë në fillim të vitit 140 mijë doza të kësaj vaksine përmes UNICEF-it.

Zëdhënësi i Ministrisë së Shëndetësisë, Faik Hoti, ka thënë se MSh-ja që nga fillimi i vitit i ka kryer pagesat për sigurimin e vaksinës kundër gripit sezonal.

“140 mijë vaksina që pritet të arrijnë në fund të muajit tetor në Kosovë do të shpërndahen në qendrat e vaksinimit e që grupet prioritare që do të vaksinohen janë shtatzënat, të moshuarit, personat me sëmundje kronike. Do të ketë edhe doza pediatrike’’, tha Hoti.

Këtë vit do të fillojë më herët vaksinimi me qëllim të mbrojtjes së qytetarëve nga gripi sezonal në sezonin e vjeshtës dhe dimrit, thanë nga Ministria e Shëndetësisë.

Vitin e kaluar interesimi i qytetarëve për t’u vaksinuar ka qenë shumë i madh. Por, ato nuk kishin arritur deri në muajin dhjetor, ndërkohë që në barnatore shiteshin prej 17,5 euro.

Hoti ka thënë se institucionet ndërkombëtare të fushës së shëndetësisë që japin rekomandime profesionale, kanë sugjeruar që nuk ka ndonjë problem që edhe personat që e kanë marrë vaksinën kundër Covid-19, të marrin edhe vaksinën kundër gripit sezonal.

‘’Kjo vaksinë nuk e pengon marrjen e vaksinës tjetër. Sivjet kemi konsideruar që numri I vaksinave të siguruara do ti mbulojë grupet prioritare dhe në këtë aspect nuk do të ketë problem sa i përket vaksinimit qoftëk undër covid19 apo gripit sezonal’’, tha ai për Radio Kosovën.

Infektologët në Kosovë më herët kanë thënë se është e nevojshme që qytetarët të vaksinohen kundër gripit sezonal sa më shpejtë që të jetë e mundur. Sipas infektologu Sali Ahmeti, infektimi me gripin sezonal e ulë imunitetin e popullatës, andaj janë më të rrezikuar që të sëmuren edhe me COVID-19.