Lajme

Forma post – COVID, tani ka një përkufizim zyrtar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), ka lëshuar një dokument që përshkruan një përkufizim zyrtar për formën ‘COVID të gjatë’, të cilin tani e quan “gjendje post COVID-19”.

Forma ‘COVID i gjatë’ mund të ketë një sërë simptomash dhe është e lidhur me një rrezik në rritje të goditjes dhe sulmit në zemër, shkruan Healthline.

Më 6 tetor 2021, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), shpalli përkufizimin e parë zyrtar të asaj që përbën COVID i gjatë.

Komuniteti mjekësor ka qenë i vetëdijshëm se ndërsa shumica e njerëzve shërohen nga COVID-19 brenda disa javësh, ka individë që do të përjetojnë simptoma të zgjatura për 4 ose më shumë javë.

Deri më tani, nuk ka pasur një përkufizim formal për këtë gjendje.

Duke iu referuar asaj si “gjendje post COVID-19”, dokumenti thotë se COVID i gjatë “shfaqet tek individët me një histori të infeksionit të mundshëm ose të konfirmuar SARS-CoV-2, zakonisht tre muaj nga fillimi i infeksionit, me simptoma që zgjasin të paktën dy muaj dhe nuk mund të shpjegohet me një diagnozë alternative.”

Përkufizimi më tej thotë se simptomat e zakonshme mund të përfshijnë lodhje, mosfunksionim njohës që mund të ndikojnë në përditshmëri.

Ndër të tjera, këto simptoma mund të jenë shfaqje të reja pas shërimit fillestar nga sëmundja ose një vazhdim i sëmundjes fillestare. Ato gjithashtu mund të ndryshojnë ose të përsëriten me kalimin e kohës.

Mënyra më e mirë për të zvogëluar rrezikun tuaj për një kohë të gjatë është marrja e hapave mbrojtës për të shmangur kontraktimin e koronavirusit.

Masat e vaksinimit dhe ato mbrojtëse të tilla si maska dhe distancimi fizik ose social janë një pjesë e rëndësishme e uljes së rrezikut të kontraktimit të virusit. /Gazeta Shneta/