Kuriozitete

A mund të shohin ëndrra njerëzit e verbër?

Njerëzit e verbër mund të shohin ëndërra, megjithëse ëndrrat e tyre mund të jenë disi të ndryshme nga ato të njerëzve me shikim. Lloji i figurave që një person i verbër ka në ëndrrat e tyre gjithashtu mund të ndryshojë, në varësi të kohës kur ata humbën shikimin.

Më parë, besohej gjerësisht se njerëzit e verbër nuk ëndërronin vizualisht.Por hulumtimet më të fundit sugjerojnë që njerëzit që janë të verbër, që nga lindja ose në të kundërt, ende mund të përjetojnë imazhe vizuale në ëndrrat e tyre shkruan healthline.

Për çfarë ëndërrojnë?

Konsideroni disa lloje të zakonshme të ëndrrave që keni. Shanset janë ato të përfshijnë një përzierje të gjërave të çuditshme që nuk kanë një ton kuptim, gjëra të çuditshme që ndodhin në jetën tuaj të përditshme, ose skenarë potencialisht të sikletshëm.

Njerëzit e verbër kryesisht ëndërrojnë për të njëjtat gjëra që bëjnë njerëzit me shikim.Një studim i vitit 1999 shikoi ëndrrat e 15 të rriturve të verbër për një periudhë prej dy muajsh – gjithsej 372 ëndrra. Studiuesit gjetën prova për të sugjeruar ëndrrat e njerëzve të verbër janë kryesisht të ngjashme me ato të personave me shikim, me disa përjashtime:

-Njerëzit e verbër kishin më pak ëndrra për suksesin ose dështimin personal.

-Njerëzit e verbër kishin më pak të ngjarë të ëndërronin për ndërveprime agresive.

-Disa njerëz të verbër dukej se ëndërronin për kafshët

-Disa të verbër raportuan ëndrra më të shpeshta për ushqim ose për të ngrënë.

-Një gjetje tjetër nga ky studim përfshinte ëndrra që përfshinin një lloj fatkeqësie. Njerëzit e verbër që morën pjesë në studim ëndërruan për udhëtime ose fatkeqësi të lidhura me lëvizjen për dy herë më shpesh se njerëzit me shikim.

Kjo duket se sugjeron që ëndrrat e njerëzve të verbër, si ato të njerëzve me shikim, mund të reflektojnë gjëra që ndodhin në jetën e tyre zgjuese, siç janë shqetësimet ose vështirësitë në marrjen nga një vend në tjetrin.

A mund t’i shohin ëndrrat e tyre?

Është e zakonshme të pyesim veten se si njerëz të ndryshëm i përjetojnë ëndrrat. Shumë njerëz me shikim kanë tendencë të kenë ëndrra shumë vizuale, kështu që nëse nuk jeni të verbër, mund të pyesni veten nëse të verbrit kanë ëndrra vizuale.

Teoritë mbi këtë ndryshojnë, por përgjithësisht mendohet se të dy njerëzit e lindur të verbër (verbëri kongjenitale) dhe njerëzit që bëhen të verbër më vonë në jetë, kanë më pak pamje vizuale në ëndrrat e tyre sesa njerëzit që nuk janë të verbër.

Studimi sugjeron që njerëzit e verbër që humbasin shikimin para moshës 5 vjeç, zakonisht nuk shohin imazhe në ëndrrat e tyre. Sipas kësaj, sa më vonë në jetë një person humbet shikimin, aq më shumë të ngjarë të vazhdojnë të kenë ëndrra vizuale.

Njerëzit me verbëri kongjenitale gjithashtu mund të kenë më shumë të ngjarë të përjetojnë ëndrrat përmes shijes, erë, tingull dhe prekje, sipas një studimi të vitit 2014. Ata që u verbuan më vonë në jetë, dukej se kishin më shumë ndjesi prekëse (prekëse) në ëndrrat e tyre.

Gjërat për tu mbajtur në mend

Vetëm disa studime shkencore kanë eksploruar sesi ëndërrojnë njerëzit e verbër dhe këto studime kanë disa kufij. Për një, këto studime shikuan vetëm grupe të vogla njerëzish, zakonisht jo më shumë se 50.

Ëndrrat mund të ndryshojnë shumë nga personi në person, dhe studimet e vogla mund të ofrojnë vetëm një udhëzim të përgjithshëm se si disa njerëz mund të ëndërrojnë, jo një shpjegim të qartë të përmbajtjes dhe imazheve që mund të ndodhin në të gjitha ëndrrat.

Mund të jetë gjithashtu e vështirë për njerëzit e verbër të përcjellin me saktësi se si i përjetojnë ëndrrat e tyre, veçanërisht nëse ata kanë pak ose aspak përvojë shikimi. Por në përgjithësi, përmbajtja e ëndrrave të një personi i verbër ka të ngjarë të jetë e njëjta me tuajat. Ata thjesht i përjetojnë ëndrrat e tyre pak më ndryshe./GazetaShneta/

Plot Shnetë

Plot Shnetë

Komento

Kliko këtu për të komentuar