Sëmundje

A është e mundur një vaksinë për artritin reumatoid? Flasin studiuesit

Artriti reumatoid (RA) është një gjendje kronike dobësuese që prek nyjat në trup. Mund të shkaktojë dhimbje dhe të zvogëlojë aftësinë e njerëzve për të funksionuar.

Një studim i ri që shfaqet në “Proceedings of the National Academy of Sciences” raporton se mund të ketë shpresë për një vaksinë që do të ndihmojë në parandalimin e RA-së.

Studimi shqyrtoi një proteinë specifike dhe ndikimin e saj në zhvillimin e artritit te minjtë.

Sipas Fondacionit Arthritis (AF), dhimbja e nyjave, ënjtja ose ngurtësimi zakonisht zgjat 6 javë ose më gjatë. RA zakonisht prek nyjat më të vogla në trup së pari, të tilla si kockat e kyçeve të dorës dhe duart, dhe simptomat shfaqen në të njëjtat nyje në të dy anët e trupit, përcjell Klankosova.tv

Për shkak se nuk ka shërim, menaxhimi i dhimbjes për njerëzit me artrit është kritik. Aktualisht, njerëzit me RA menaxhojnë gjendjen përmes ilaçeve dhe strategjive të tjera. Për shembull, individët me artrit inkurajohen të qëndrojnë aktivë, të arrijnë ose të mbajnë një peshë trupore të moderuar dhe të ndërmarrin hapa për të mbrojtur nyjet e tyre nga dëmtimi.

Autorët e studimit të fundit u përqendruan në një proteinë specifike-14-3-3 zeta-dhe rolin e saj në artrit.

Kur foli me Medical News Today, autori i studimit Dr. Ritu Chakravarti shpjegoi se kjo proteinë vepron si një antigjen, që do të thotë se shkakton sistemin imunitar.

Në minjtë eksperimentalë, kishte tre faza të zhvillimit të artritit: Një periudhë pa simptoma, një periudhë me inflamacion të rëndë të nyjave dhe një periudhë kur inflamacioni filloi të ulet.

Studimi u krye në minjtë, dhe për këtë arsye shkencëtarët do të kenë nevojë të kryejnë shumë më tepër kërkime. Sidoqoftë, studimi është një hap domethënës drejt opsioneve më të mira të trajtimit për ata me RA.